Pressure Cooker Data
Na de introductieweken van de minor begon het echte werk. Als eerste stond de ‘Pressure Cooker Data’ op de planning. 3 weken lang komen alle aspecten van data m.b.t. tot Digital Marketing aan bod.
Na de introductieweken van de minor begon het echte werk. Als eerste stond de ‘Pressure Cooker Data’ op de planning. 3 weken lang komen alle aspecten van data m.b.t. tot Digital Marketing aan bod.
Op de eerste dag stond ‘Statistiek’ op de planning. Tijdens de presentatie kwamen er diverse begrippen aan bod waarvan ik nog nooit gehoord had. Om enkele voorbeelden te noemen: normale verdeling, correlatie en regressie. Gelukkig klonken de begrippen moeilijker dan dat ze uiteindelijk waren en waren ze ook voor mij, als student die nog nooit statistiek had gehad, goed te begrijpen. Hierna werd de relatie met Digital Marketing uitgelegd. Elk groepje kreeg een onderwerp die zij verder in de detail moesten uitwerken en vervolgens moesten presenteren voor de rest van de klas. Wij hadden als onderwerp A/B testing. De presentatie vind je hiernaast.
Tijdens de dag ‘basics of the web’ was het de bedoeling dat iedereen te weten zou komen waar we het over hebben met betrekking tot online technieken. De eerste opdracht die we kregen was om in zoveel mogelijk stappen te beschrijven wat er gebeurd als je in je internetbrowser bijvoorbeeld de website van Coolblue opent. Ik had er voor gekozen om dit in Visio uit te werken. De uiteindelijke tekening staat hiernaast. Met mijn technische achtergrond werd het al snel een hele technische tekening met voornamelijk veel servers. Het was grappig om te zien dat andere studenten met minder technische kennis tot een totaal andere uitwerking kwamen.
De tweede opdracht was om een soort van ‘Web technology for Dummies’ te maken. Het was de bedoeling dat we een bepaald onderwerp kozen en hier vervolgens extra informatie over zochten en deze zouden verwerken in een soort van handleiding die voor iedereen te begrijpen is. Ik had gekozen voor het onderwerp ‘API’ en de bijbehorende gegevensformaten als XML en JSON. Ik heb hier een blogartikel overgeschreven die je hiernaast kun terugvinden.
Het begrip API staat voor voor Application Programming Interface. Een API wordt gemaakt om een computerprogramma te laten communiceren met een ander computerprogramma….
De derde dag hadden we een excursie naar de Greenhouse Group in Eindhoven. We kregen eerst een snelle rondleiding door het kantoor en daarna kregen we in hun kantine een presentatie. Tijdens de presentatie kwamen 4 sprekers aan bod. Ze hadden een goed verhaal met interessante voorbeelden.
Als case had ik gekozen om mijn gegevens van WhatPulse te analyseren. WhatPulse is een programma dat het aantal kliks en toetsaanslagen bijhoudt wanneer je aan het computeren bent….
Vandaag stond datavisualisatie op de planning. De docent wilde ons vooral aan de gang zetten met datavisualisatie in plaats van dat hij saaie presentaties zou geven. Je had de keuze uit drie opdrachten. Ik had ervoor gekozen om een interactieve datavisualisatie te gaan maken. Dit met behulp van Power BI. Je mocht zelf een case uitkiezen om te visualiseren. Op mijn computer heb ik al jaren WhatPulse draaien. Dit programma houdt bij hoeveel kliks en toetsaanslagen je maakt. Dit leek mij interessant om te analyseren. Van de bevindingen heb ik een blogpost gemaakt. Hiernaast staat een link naar deze blogpost.
Toevallig was ik tijdens datavisualisatie al bezig geweest met Power BI, maar deze dag stond in teken van een workshop Power BI. We begonnen simpel met Excel. Hiermee is het net zoals Power BI ook mogelijk om draaitabellen/draaigrafieken te maken. Ik heb tijdens de workshop functionaliteiten van Excel gezien die ik nog niet eerder had gezien. Als opdracht kregen we een datasheet die we moesten analyseren. De bevindingen moesten we vervolgens aan de klas presenteren. De bevindingen van ons groepje vind je hiernaast.
Nadat we de dataset in Excel hadden geanalyseerd, mochten we aan de slag met Power BI. We mochten zelf kiezen welke dataset we hiervoor zouden willen gebruiken. Power BI heeft veel ingebouwde connectoren voor bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Daarom kozen de meeste studenten om een van de standaard connectoren te gebruiken. Zo ook ik, ik heb me bezig gehouden met het analyseren van de pagina’s die ik geliked heb op Facebook. Het resultaat van de analyse vind je hiernaast.
Tijdens deze dag kregen we een presentatie over SEO (zoekmachine-optimalisatie) waarin vooral de laatste ontwikkelingen op dit gebied werden besproken. Denk daarbij aan microdata/rich snippets of linked data. Dit zijn hulpmiddelen voor Google om je website uit te lezen. Op deze manier kan Google bovenaan in de zoekresultaat bijvoorbeeld evenementen van je website al weergeven zonder dat een bezoeker daadwerkelijk naar de website hoeft. Dit is voor de gebruiker handig, maar als websitebeheerder lastig, omdat de gebruiker niet meer naar je website komt en dus niet meer te meten is. Vervolgens was het de opdracht om je visie voor SEO in de toekomst te beschrijven. Mijn visie staat hiernaast.
In de middag hadden we een gastspreker van het bedrijf Underlined. Dit bedrijf houdt zich bezig met het verbeteren van de customer journey. Dit doen zij door de customer journey in kaart te brengen en deze vervolgens de verbeteren. We moesten hiermee ook zelf aan de slag door een customer journey (stappen die een klant zet voordat hij een aankoop doet) in beeld te brengen.
Vandaag werd het onderwerp Big Data geïntroduceerd. Er werd uitgelegd wat het precies inhoudt en er werden veel klassieke voorbeelden gegeven van het inzetten van Big Data (de meeste voorbeelden kende ik al). Hierna moesten we in groepen bedenken wat we met de data van het onwijs populaire PokemonGo zouden kunnen doen om hier geld mee te gaan verdienen. Hiervan moesten we een presentatie maken. Onze presentatie staat hiernaast.
Op donderdag hebben we eigenlijk onze Google Dag, maar ik was een van de studenten die mee mocht naar ShoppingToday. Dit is een beurs waarbij bijna alle grote ecommerce-bedrijven uit Nederland aanwezig zijn. Het was een interessante dag met presentaties van onder andere Picnic, Bol.com, de Bijenkorf, Just Spices en de MediaMarkt.
Vandaag kregen we het tweede deel van de het onderdeel Big Data. Deze presentatie ging dieper om de materie in, maar was ook meer op marketing gericht. Na de presentatie moesten we als opdracht aan de slag met de case Randstad. Er was een nieuwe startup die het mogelijk maakte LinkedIn-profielen te matchen met vacatures. De directeur van Randstad zag dit als bedreiging en aan ons de opdracht om te bedenken hoe om te gaan met deze bedreiging. Na de presentatie veranderde de case nog enkele keren en moesten we steeds nieuwe opnieuw dingen verzinnen. Onze eerste uitwerking met bijbehorende presentatie staat hiernaast.
Het begin van de dag stond vooral in teken van evaluatie. Later op de dag hadden we een presentatie van ShoppingMinds. Dit was een interessante presentatie waarbij de directeur van het bedrijf vertelde op welke manier hij geld verdient met het aanbieden van conversieoptimalisatie van websites. Daarbij hanteert hij het ‘no cure no pay’-principe. Grappig was dat hij tijdens zijn presentatie een succesverhaal vertelde waarbij hij liet zien dat hij ook dingen kon doen voor mobiele websites. Hij liet daarbij een mobiele website zien die ik herkende, omdat ik deze mobiele website een aantal jaren geleden zelf heb gemaakt. Super toevallig!
Deze dag gingen we dieper in op SEO. Tijdens de presentatie kwamen de factoren aan bod die je kunt beïnvloeden om hoger in de zoekresultaten te komen. Daarna mochten we zelf in tweetallen aan de slag om een adviesrapport te schrijven m.b.t. zoekmachine-optimalisatie voor de vernieuwde website van Fontys. Ons rapport kun je hiernaast bekijken door op de button te klikken.
In de middag kregen we het tweede deel van de presentatie van de gastspreker van Underlined. De eerste presentatie ging meer over het in kaart brengen van de customer journey en deze presentatie ging meer over het beïnvloeden van de customer journey. Daarnaast werd de relatie gelegd naar Digital Marketing. Op het einde moesten we zelf aan de slag met het het bedenken van een customer journey voor een restaurant.
Vandaag kwam iemand van Tradedoubler een gastcollege geven. Zij zijn bedrijf die doen aan affiliate marketing. Dit betekent dat bedrijven kunnen adverteren via het netwerk van Tradedoubler en wanneer een publisher/persoon een lead genereert voor een van deze bedrijven, krijgt hij hier een vergoeding voor en houdt Tradedoubler hier een klein percentage aan over. Naast een vergoeding per lead zijn er ook andere vormen van vergoedingen mogelijk als CPS (Cost Per Sale), CPM (Cost Per Million (impressies)) of CPC (Cost Per Click). Ook werd er verteld hoe er werd ingespeeld op de komst van AdBlockers en werd er bijvoorbeeld gesproken over een “Basket Freeze” om te voorkomen dat kortingcodesites niet een lead van een andere publisher overnemen.
Tijdens deze dag werd voornamelijk A/B-testing behandeld. Er waren twee gastsprekers van ASR en ABN. Er werd verteld op welke manieren de websites van deze financiële instellingen worden verbeterd door o.a. A/B-testing. Hierbij kwam onder andere het bepalen van de duur van de test, grootte van de testgroep en het interpreteren van de resultaten aan bod.